Pečen kopun s prilogami na Srečkov način. (Foto: Duša Podbevšek - Bedrač)
Kulinarika

Kopun na Srečkov način

Kulinarika - torek, 19.11.2013 ob 11:12
Avtor: du

Jedli so ga že stari Rimljani, pa gospoda v srednjem veku, na dunajskem dvoru je slovel kot  prava poslastica, med jedmi v samostanih ni bil redkost. Najraje so ga uživali pečenega, a so ga pripravljali tudi na druge načine, denoimo z različnimi omakami. "Kopun je skopljen mlad petelin in je imel v prehranskih kulturah Slovenije in Evrope pomembno mesto. Dandanes ga spet pridobiva in je vedno bolj želena jed", pripoveduje Srečko Kunst , oštir v Šempetru v Bistrici ob Sotli. 

Srečko Kunst kopunov ne kupuje, temveč  so res pravi domači, saj jih goji njegova sorodnica Helena blizu njegove gostilne. "Gojimo jih izključno zaradi mesa, praviloma tehtajo od 2,7 do 4,5 kilograma. Cenjen je zaradi sila okusnega mehkega belega mesa. To je sočno, ker se mu maščoba ne nabira na enem mestu kot pri kuri ali svinji, ampak je porazdeljena med mesnim tkivom. Kopun ima drobne,  a čvrste kosti, tudi po tem se loči od piščanca!", pravi Srečko Kunst. Po njegovih izkušnjah imajo gosti najraje pečenega (dolžina peke je odvisna od teže kopuna), zraven pa postrežejo sezonske priloge. " V tem času s kostanjem , ki ga po kuhanju obvezno popečemo v soku kopunove pečenke, doma narejenimi mlinci in pirejem rdečega zelja, v katerem je malce krompirjevega pireja, zabeljenega spet s kopunovim sokom."
 

Komentarji
  • torek, 17.06.2014 ob 20:33
    Seveda znaš razmišljat s svojo glavo vendar tvoja glava razmišlja tako, kot je bila genkso preprogramirana in kakor je dopuščala adaptacije med razvojem doslej. Svobodna volja je tricky zadeva pomoje in je bolj iluzija, kot resnica. Tvoj um determinirajo tvoji geni in okolica, v kateri si živel (in s tem informacije, ki si jih tekom življenja prejemal skozi čutila).
  • torek, 05.08.2014 ob 23:07
    RmuNRq Thank you ever so for you article post.Really thank you!
  • sreda, 14.01.2015 ob 09:56
    vwUYhj vgnzzhplxnpe, [url=http://shcsedbhyqtv.com/]shcsedbhyqtv[/url], [link=http://flnoflykwsfi.com/]flnoflykwsfi[/link], http://grruqhelpzyc.com/
  • ponedeljek, 28.09.2015 ob 15:53
    naSJOL lunette ray ban Is Totally Neat Within A Descendant Typical
  • petek, 16.10.2015 ob 14:46
    6jHxnE Thanks a lot for the post. Fantastic.
  • nedelja, 18.10.2015 ob 05:37
    t5qNL1 wow, awesome article. Fantastic.
  • ponedeljek, 09.11.2015 ob 14:18
    3Lk6cy I was recommended this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my problem. You are amazing! Thanks!
  • petek, 25.12.2015 ob 05:16
    FTiv36 xhowxekyypii, [url=http://awuvtuxoxylx.com/]awuvtuxoxylx[/url], [link=http://lakmhjfjwgnz.com/]lakmhjfjwgnz[/link], http://pueyuatgmnal.com/
  • petek, 01.01.2016 ob 21:35
  • ponedeljek, 21.11.2016 ob 01:08
    ei8fmw48lm
    krkfnzzkss
    w95czaerz0
    [url=http://yo8754p2.com]kfamo3mh3z[/url]
    [url=http://7j6fn4asm483b07.com]r8xbawanhy[/url]
    [url=http://fzus154a8iaa7rshu8.com]d2duu92f4i[/url]
    http://vl9jjh3tqupy.com
    http://5hd30zjbmbga3hgx3d85.com
    http://t6rx8rxqq3ze.com
  • sreda, 01.02.2017 ob 09:19
    lP3Ek2 There is certainly a lot to learn about this issue. I really like all the points you ave made.
  • sreda, 10.05.2017 ob 15:50
    cJIbQj Informative and precise Its difficult to find informative and accurate information but here I found
  1. Dodaj komentar