Kulinarika

 • Dišalo je iz vseh loncev
  Novomeški osnovnošolski tekmovalci.
  Kulinarika - ponedeljek, 10.03.2014 ob 11:25

  Dišalo je iz vseh loncev

  Dišalo je po čebuli, ocvirkih, zelenjavni juhi, fižolovi enolončnici, po štrukljih… Iz vseh loncev! In nato so se na mizah zvrstile okusne značilne dolenjske jedi. Najbolj slastni so...  Preberi »
 • Posipanje s pepelom ali pa na slanikovo pojedino
  Foto: Matej Povše
  Kulinarika - sreda, 05.03.2014 ob 09:05

  Posipanje s pepelom ali pa na slanikovo pojedino

  Danes se začenja popustni post in kot je v ljubljanskem Grand hotel Union tradicija že 89 let, so kuharski mojstri pripravili pravo pašo za oči na razstavi (brez vstopnine) postnih dobrot , na...  Preberi »
 • Ajdove pogačice
  Foto: Duša Podbevšek - Bedrač
  Kulinarika - petek, 07.02.2014 ob 09:31

  Ajdove pogačice

  Na sejmu Alpe Adria - Prosti čas so na eni najbolj prijaznih in veselih stojnic Turistično hortikulturnega društva Zdole pri Krškem obiskovalcem nudili razne domače dobrote, tudi ajdove...  Preberi »
 • Idrijski žlikrofi
  Za kašno omako ali prilogo se boste odločili, je stvar vašega okusa. Lahko pa jih posujete - po tradicionalnem receptu - le z ocvirki in drobnjakom. Ali jih preprosto polijete samo s sokom od pečenke kot na fotografiji. (Foto: Duša Podbevšek - Bedrač)
  Kulinarika - ponedeljek, 27.01.2014 ob 10:32

  Idrijski žlikrofi

  Izvor idrijskih žlikrofov še dandanes ni znan, nekateri viri pravijo, da naj bi jih na prehodu v 19. stoletje prinesla v Idrijo rudarska rodbina iz Ogrske Sedmograške. Dejstvo je, da so...  Preberi »
 • Jelenov file z divjačinsko omako - na način Andreje Žibert (gostišče Vidrgar)
  Foto: Sebastjan Žibert
  Kulinarika - četrtek, 16.01.2014 ob 11:48

  Jelenov file z divjačinsko omako - na način Andreje Žibert (gostišče Vidrgar)

  Sestavine za 4 osebe: 800 g jelenovega fileja 400 g jušne zelenjave 30 g masla 100 ml rdečega vina 200 ml mesne osnove sol, poper, peteršilj, brinove jagode, timijan (po lastnem...  Preberi »
 • Domača kuhna pa to
  Anka Peljhan in Chef Janez Bratovž.
  Kulinarika - sreda, 18.12.2013 ob 07:00

  Domača kuhna pa to

  Ribja juha z mošnjički, kartuzijanska postrv, pršutova riba, namaz iz črnih redkev, moderna simfonija, razigrana ribja rižota, trnovski ribji zavitki, tovorna potica in še mnogo naslovov...  Preberi »
 • Sladki orehovi štruklji po Ratimirjevo
  Kulinarika - petek, 22.11.2013 ob 09:31

  Sladki orehovi štruklji po Ratimirjevo

  Priprava štrukljev ni preprosta, sploh pa ne takšnih, da so  ravno prav trdi ali mehki, prožni (a da se ne razlezejo ali razpadejo) in ravno prav sladki. Za tiste ta prave in slastne...  Preberi »
 • Kopun na Srečkov način
  Pečen kopun s prilogami na Srečkov način. (Foto: Duša Podbevšek - Bedrač)
  Kulinarika - torek, 19.11.2013 ob 11:12

  Kopun na Srečkov način

  Jedli so ga že stari Rimljani, pa gospoda v srednjem veku, na dunajskem dvoru je slovel kot  prava poslastica, med jedmi v samostanih ni bil redkost. Najraje so ga uživali pečenega, a so...  Preberi »
 • Slovenska potica z ljubeznijo od Trubarja do Bogataja
  Slastne potice za predstavitev Bogatajeve monografije so spekli v Hiši kulinarike Jezeršek in v gostilni Pri Kuklju iz Velikih Lašč. Foto: Ivan Botteri
  Kulinarika - petek, 08.11.2013 ob 12:50

  Slovenska potica z ljubeznijo od Trubarja do Bogataja

  Nehvaležno je iskati začetek slovenske potice, še manj hvaležno je določiti široke razsežnosti današnje potice, ki je kot kulinarična posebnost preživela čas in postala ...  Preberi »
 • Koruza za prave gurmane
  Kulinarika - petek, 30.08.2013 ob 00:00

  Koruza za prave gurmane

  O koruzi se zadnje čase veliko govori, zlasti kadar se pojavi poletna suša, ki jo našim kmetom vsako leto dotolče. Pred kratkim je precej prahu dvignilo oznanilo, da bomo poslej  lahko...  Preberi »