Kulinarika

  • Dišalo je iz vseh loncev
    Novomeški osnovnošolski tekmovalci.
    Kulinarika - ponedeljek, 10.03.2014 ob 11:25

    Dišalo je iz vseh loncev

    Dišalo je po čebuli, ocvirkih, zelenjavni juhi, fižolovi enolončnici, po štrukljih… Iz vseh loncev! In nato so se na mizah zvrstile okusne značilne dolenjske jedi. Najbolj slastni so...  Preberi »
  • Posipanje s pepelom ali pa na slanikovo pojedino
    Foto: Matej Povše
    Kulinarika - sreda, 05.03.2014 ob 09:05

    Posipanje s pepelom ali pa na slanikovo pojedino

    Danes se začenja popustni post in kot je v ljubljanskem Grand hotel Union tradicija že 89 let, so kuharski mojstri pripravili pravo pašo za oči na razstavi (brez vstopnine) postnih dobrot , na...  Preberi »
  • Ajdove pogačice
    Foto: Duša Podbevšek - Bedrač
    Kulinarika - petek, 07.02.2014 ob 09:31

    Ajdove pogačice

    Na sejmu Alpe Adria - Prosti čas so na eni najbolj prijaznih in veselih stojnic Turistično hortikulturnega društva Zdole pri Krškem obiskovalcem nudili razne domače dobrote, tudi ajdove...  Preberi »
  • Idrijski žlikrofi
    Za kašno omako ali prilogo se boste odločili, je stvar vašega okusa. Lahko pa jih posujete - po tradicionalnem receptu - le z ocvirki in drobnjakom. Ali jih preprosto polijete samo s sokom od pečenke kot na fotografiji. (Foto: Duša Podbevšek - Bedrač)
    Kulinarika - ponedeljek, 27.01.2014 ob 10:32

    Idrijski žlikrofi

    Izvor idrijskih žlikrofov še dandanes ni znan, nekateri viri pravijo, da naj bi jih na prehodu v 19. stoletje prinesla v Idrijo rudarska rodbina iz Ogrske Sedmograške. Dejstvo je, da so...  Preberi »
  • Jelenov file z divjačinsko omako - na način Andreje Žibert (gostišče Vidrgar)
    Foto: Sebastjan Žibert
    Kulinarika - četrtek, 16.01.2014 ob 11:48

    Jelenov file z divjačinsko omako - na način Andreje Žibert (gostišče Vidrgar)

    Sestavine za 4 osebe: 800 g jelenovega fileja 400 g jušne zelenjave 30 g masla 100 ml rdečega vina 200 ml mesne osnove sol, poper, peteršilj, brinove jagode, timijan (po lastnem...  Preberi »
  • Domača kuhna pa to
    Anka Peljhan in Chef Janez Bratovž.
    Kulinarika - sreda, 18.12.2013 ob 07:00

    Domača kuhna pa to

    Ribja juha z mošnjički, kartuzijanska postrv, pršutova riba, namaz iz črnih redkev, moderna simfonija, razigrana ribja rižota, trnovski ribji zavitki, tovorna potica in še mnogo naslovov...  Preberi »
  • Sladki orehovi štruklji po Ratimirjevo
    Kulinarika - petek, 22.11.2013 ob 09:31

    Sladki orehovi štruklji po Ratimirjevo

    Priprava štrukljev ni preprosta, sploh pa ne takšnih, da so  ravno prav trdi ali mehki, prožni (a da se ne razlezejo ali razpadejo) in ravno prav sladki. Za tiste ta prave in slastne...  Preberi »
  • Kopun na Srečkov način
    Pečen kopun s prilogami na Srečkov način. (Foto: Duša Podbevšek - Bedrač)
    Kulinarika - torek, 19.11.2013 ob 11:12

    Kopun na Srečkov način

    Jedli so ga že stari Rimljani, pa gospoda v srednjem veku, na dunajskem dvoru je slovel kot  prava poslastica, med jedmi v samostanih ni bil redkost. Najraje so ga uživali pečenega, a so...  Preberi »
  • Slovenska potica z ljubeznijo od Trubarja do Bogataja
    Slastne potice za predstavitev Bogatajeve monografije so spekli v Hiši kulinarike Jezeršek in v gostilni Pri Kuklju iz Velikih Lašč. Foto: Ivan Botteri
    Kulinarika - petek, 08.11.2013 ob 12:50

    Slovenska potica z ljubeznijo od Trubarja do Bogataja

    Nehvaležno je iskati začetek slovenske potice, še manj hvaležno je določiti široke razsežnosti današnje potice, ki je kot kulinarična posebnost preživela čas in postala ...  Preberi »
  • Koruza za prave gurmane
    Kulinarika - petek, 30.08.2013 ob 00:00

    Koruza za prave gurmane

    O koruzi se zadnje čase veliko govori, zlasti kadar se pojavi poletna suša, ki jo našim kmetom vsako leto dotolče. Pred kratkim je precej prahu dvignilo oznanilo, da bomo poslej  lahko...  Preberi »